Whiplash of Contusio Cerebri (hersenkneuzing)

Een klap op je hoofd door een val of een heftige beweging met je hoofd zoals bij een kop-staart botsing, kan gevolgen hebben voor het functioneren van je hersenen. De hersenen zijn megacomplex en hebben invloed op alle functies in het lichaam, ook de darmen en zelfs het afweersysteem.

Door het trauma kan er letsel ontstaan dat niet altijd zichtbaar is op een scan, waardoor je de reactie van specialisten kan krijgen dat er niets aan de hand is en dat het vanzelf over gaat.

Helaas blijft een deel van de mensen met restklachten zitten en deze restklachten kunnen zeer divers zijn. Hoe dit komt en hoeveel last je er van hebt, hangt af van veel factoren zoals conditie, mate van stress, persoonlijkheid, soort trauma, etc.

Problemen met concentratie, het geheugen en de gevoeligheid voor licht (beeldscherm), voor geluid (collega’s, computers, machines) en voor beweging (autorijden, fietsen) komen zeer veel voor en zijn vanzelfsprekend een belemmering in het dagelijks functioneren.

Je verliest het overzicht over de uit te voeren taken en als je dan toch probeert door te zetten op wilskracht is een barstende hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid vaak het gevolg.

 

Motyf helpt met het in kaart brengen van de praktische problemen en samen bekijken we de verdeling tussen activiteiten en rust. Je krijgt uitleg over de werking van de hersenen, hoe prikkels binnen komen en wat rust doet voor je lichaam.

Door inzicht en bewustwording kun je langzaam dingen veranderen waardoor je een betere energieverdeling krijgt en minder klachten ervaart. Ook kijken we naar compensatiestrategieën (oordopjes, agenda, beeldscherm aanpassen), waardoor je de prikkels kunt reduceren die binnen komen.

Dankzij een groot netwerk van collega’s in Nijmegen e.o. wordt beoordeeld of andere behandelingen gewenst zijn, zoals osteopathie, fysiotherapie, optometrist, acupunctuur, EMDR, etc. Bij CB en Whiplash wordt nauw samengewerkt met het CWZ, Radboud en de St. Maartenskliniek.

Motyf Schependomlaan 17e Nijmegen
E: info@motyf.nl
T: 06 48 85 37 33
aangesloten bij: Ergotherapie Nederland