Ik kan het wel alleen. (Petra, 52 jaar)

Ik ben heel zelfstandig opgevoed met het motto: 'Als je het zelf kan, moet je het zelf doen'. Op deze manier heb ik ook altijd geleefd, totdat ik een paar jaar geleden de diagnose MS kreeg.

Ik heb een gezin met 3 pubers en een man die fulltime werkt. Op dit moment werk ik nog 12 uur en dat wil ik heel graag blijven doen. Daarnaast doe ik het huishouden en zou ik graag een hobby willen oppakken.

Door de MS ben ik snel moe ben en ook vergeetachtig. Eigenlijk ben ik al moe als ik opsta en dan moet ik nog een hele dag doorkomen met verplichtingen. Er is op dit moment veel irritatie in huis.

Via het MS centrum hoorde ik over Motyf en de combinatie van ergotherapie en coaching sprak me aan.

 

Als eerste ben ik met Yvon gaan kijken naar mijn energieverdeling gedurende de dag. Ze heeft me uitleg gegeven over energie, rust en reserves en mij geleerd beter naar mijn lichaam te luisteren. Ook hebben we alle huishoudelijke taken op een rij gezet en bekeken wie er taken zouden kunnen overnemen. Dit heb ik binnen mijn gezin besproken en gezamenlijk hebben we de taken verdeeld. Ook hebben we een aantal praktische zaken onder de loep genomen zoals de plek van de wasmand en een stoel bij de strijkplank. Ik gebruik nu dagelijks de verschillende ergonomische adviezen die ik gekregen heb.

Tijdens de ergotherapie zijn we regelmatig de diepte in gegaan in gesprekkken en NLP oefeningen. Ik werd me bewust van mijn overtuigingen en hoe deze mij soms in de weg zitten. Langzaam veranderde er wat en kon ik andere keuzes gaan maken. Zo kan ik nu om hulp vragen, kan ik huishoudelijke taken loslaten die niet op mijn lijstje staan en genieten ik van een momentje rust met een kopje thee. Er is veel minder ruzie thuis en ik voel me veel rustiger. Ik verwacht in de toekomst beter om te kunnen gaan met de veranderingen die mij, vanwege mijn ziekte, nog te wachten staan.

 

< Terug naar praktijkverhalen

Motyf Schependomlaan 17e Nijmegen
E: info@motyf.nl
T: 06 48 85 37 33
aangesloten bij: Ergotherapie Nederland